Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Avantatges fiscals en la donació de farmàcies per jubilació

06-04-2018
Les normes que afecten en matèria fiscal a l'activitat que desenvolupa una persona, com és el cas d'una farmàcia, s'han anat polint amb el pas del temps. Una de les últimes en incorporar-se té a veure amb els avantatges fiscals en la donació de farmàcies per jubilació, que s'analitza en aquesta consulta a la Secretaria d'Estat d'Hisenda - DGT. Vegem algunes particularitats sobre aquesta situació.

La donació, un assumpte que sempre ha generat polèmica

El tema de donar una farmàcia quan arriba la jubilació, així com la de seguir exercint durant un temps mentre es percep la pensió, ha estat força comentat des de sempre. I és que no sempre es fa possible deixar el negoci immediatament, sinó que el més habitual és anar baixant el ritme i exercir com a titular mentre la persona que rep la donació es va fent amb el control de tot. Afortunadament, el text de la consulta fa llum sobre els casos de jubilació parcial, que s'apliquen clarament a les transmissions de farmàcia.

És possible una jubilació parcial sense penalització

Tenint en compte el que es diu en aquest text vinculant, Es pot percebre una pensió de jubilació i exercir les tasques de titular de farmàcia sense patir una penalització. Per tant podem parlar d'avantatges fiscals en la donació de farmàcies per jubilació, sempre que aquesta no sigui completa i s'ajusti als requisits que s'estipulen per beneficiar-se'n. En concret, es pot percebre la meitat de la pensió de jubilació mentre es compagina amb l'activitat de farmàcia. No hi ha dubte que aquesta mesura és ben rebuda per aquelles farmàcies familiars en què es busca una continuïtat. El titular anterior ha tingut en ella el seu mitjà de vida, i s'espera que l'hereu pugui continuar fent el mateix. Motiu pel qual algunes decideixen constituir la farmàcia en una comunitat de béns i fer la transferència de forma gradual.

Hi ha vida més enllà de la jubilació

Tenint en compte que la qualitat de vida actual és molt superior a la que hi havia fa dècades, és bastant normal trobar-se amb farmacèutics que no es volen jubilar. O que se senten en plenitud de facultats i almenys volen seguir al capdavant de l'oficina, encara que sigui a mig gas. El recollit en la consulta recolza aquesta idea, i no grava de forma innecessària la voluntat de continuar treballant al costat dels hereus. Amb aquesta mesura reguladora, és possible seguir explotant el negoci mentre el titular continuï en actiu, sense haver de fer una transmissió efectiva. Ja vam parlar una mica sobre el tema quan abordem el d'incloure la farmàcia en el testament. Tot i que es deixa molt més clar com funcionen les donacions en vida i la possibilitat que el farmacèutic que es resisteix a jubilar-se per complet no hagi de prescindir de la pensió que s'ha guanyat treballant tants anys. Almenys, no completament i gaudint d'avantatges fiscals bastant significatives.

Ens adaptem a cada client, demana pressupost

Desitgem conèixer les teves necessitats per donar-te sempre les millors alternatives de manera ràpida i oportuna.