Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

El cas de les clàusules sòl i les farmàcies

12-09-2017

Les sentències sobre la devolució de quantitats cobrades de més per hipoteques està portant a molts farmacèutics a preguntar-se si en comprar el seu local, ells també tenen el dret a reclamar la devolució dels interessos de més. En realitat, el cas de les clàusules sòl i les farmàcies és diferent, ja que les clàusules abusives de contractes es centren només en els qui són considerats consumidors. Les empreses i autònoms que van contractar hipoteca en la seva activitat no tenen aquesta consideració.

Sentències favorables a empreses

Tot i així, al considerar-se que és el banc el que imposa les condicions per concedir el crèdit, alguns tribunals s'han decantat a favor de l'empresari i han exigit a l'entitat que retorni els interessos obtinguts per clàusules sòl, en no tenir suficient trasnparencia i perjudicar els interessos del client.

No obstant això, hi ha una sentència que ha canviat de forma radical les esperances d'altres empresaris, que estaven a l'espera que la seva causa tingués una resolució favorable. En concret, la sentència afecta una farmàcia.

El cas de la farmàcia al Tribunal Suprem

Aquesta sentència se centra en el finançament de la farmàcia per una quantitat propera al milió i quart d'euros, concretament un milió 230 mil, que tenia clàusula sòl. Al principi, les condicions indicaven que era la clàusula en si la que en ser il·legal estava subjecta a la devolució, independentment de si es tractava d'un consumidor o d'una persona diferent.

No obstant això, el Tribunal Suprem diu que només qui té el rang de consumidor pot acollir-se a aquesta norma. Per a això al·lega que ni les lleis comunitàries ni les espanyoles s'han decidit a incorporar la protecció a persones jurídiques o aquells que no entren en l'estatus de consumidors. Afegeix que no és competència del tribunal decidir si es va actuar o no de bona fe o amb falta de transparència. Només que en el cas dels que no entren en la figura del consumidor, no es pot reclamar la devolució dels interessos per clàusula sòl.

Què es pot fer si hi ha clàusula sòl?

Aquesta sentència sembla anul·lar la possibilitat de fer una reclamació si després d'estudiar quant costa una farmàcia i signar amb el banc una hipoteca, ens hem trobat amb alguna clàusula considerada il·legal. Encara que això no és així del tot.

En el cas que es pugui demostrar que es va actuar amb falta de transparència, ocultant informació sobre alguns termes, es van afegir clàusules sostre per tal de disfressar com lícita una pràctica considerada abusiva o no es van poder comparar altres fórmules de finançament, s'ha de buscar l'ajuda d'un professional. Cada cas s'ha d'estudiar de forma individual i acudir a un tribunal per tal de reclamar aquelles quantitats que s'han gravat sense dret a fer-ho. Evidentment, sempre que una anàlisi del contracte indiqui que es tracta d'un cas amb possibilitats de rebre una sentència favorable al demandant.

En Afinpa podem assessorar-te en tot el que necessitis. També en assumptes legals relacionats amb l'adquisició o venda de la teva farmàcia.

Ens adaptem a cada client, demana pressupost

Desitgem conèixer les teves necessitats per donar-te sempre les millors alternatives de manera ràpida i oportuna.