Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

El farmacèutic adjunt, substitut i regent

12-04-2018
Segons les xifres de l'any passat, el nombre de farmàcies que hi ha a Espanya ronden les 22 mil. En elles, al voltant de 50 mil professionals desenvolupen la seva tasca, la meitat d'ells com a titulars de l'oficina. Els altres exerceixen com a adjunts, una figura obligatòria de la qual volem parlar. Concretament avaluarem el farmacèutic adjunt, substitut i regent.

Què és un farmacèutic adjunt

El farmacèutic adjunt és aquell que treballa en una farmàcia al costat del titular. Quan el volum de l'activitat augmenta, esdevé obligatori comptar amb un o diversos adjunts, depenent de la facturació de la farmàcia, així com dels horaris en què atengui i de la quantitat de serveis que s'ofereixin. En qualsevol cas, l'adjunt sempre és un farmacèutic titulat. Mai es pot deixar la farmàcia en mans d'algú que no estigui en aquesta situació. En algunes comunitats autònomes també és obligatori que sigui present el titular, o un substitut, durant l'horari d'obertura.

Quan és obligatori contractar adjunts

Territoris com les Illes Canàries o la Comunitat de Madrid obliguen a això quan es té un horari d'atenció ampliat. En altres s'explica per nombre de dispensacions, mentre que hi ha casos en què l'edat és la que determina que s'ha de comptar amb un adjunt. De manera que depenent de la Comunitat a la qual pertany la farmàcia, a l'hora de contractar personal per exercir com a adjunts s'ha d'estar al corrent de la normativa vigent.

Com es regeix el treball d'un adjunt

El conveni de farmàcies regula la jornada de treball d'un adjunt. El límit actual se situa en les 1790 hores a l'any, sent possible realitzar hores extraordinàries si les necessitats de l'oficina o la normativa obliga a elles. Però sempre tenint en compte que un adjunt és un empleat i aquestes hores tenen un increment en la quantia, a més que és l'adjunt qui accepta fer-les de forma voluntària. També s'han de respectar els descansos mínims estipulats entre cada jornada. Per tant, el farmacèutic regent, o titular, haurà de tenir en compte tot això a l'hora de contractar els adjunts que faran falta per mantenir la farmàcia oberta.

Sancions quan no es cobreixen els llocs

Tenint en compte els horaris, les jornades i els descansos, així com el fet que caldrà que hi hagi un farmacèutic sempre present, el nombre d'adjunts varia. Si no es compta amb personal suficient es pot sancionar al titular per no complir les normes. Tot i que cada comunitat autònoma és la que s'encarrega d'indicar quin és el nombre suficient de contractacions. Per tant, la diferència entre el farmacèutic adjunt, substitut i regent és més aviat el status que té a la farmàcia segons la normativa autonòmica. L'adjunt mai pot substituir al titular, ja que en aquest cas ocuparia la figura del substitut, que és qui exerceix com a farmacèutic quan el regent s'absenta. Aquest en canvi és l'únic que decideix quin és la seva jornada de treball, en ser el titular del negoci.

Ens adaptem a cada client, demana pressupost

Desitgem conèixer les teves necessitats per donar-te sempre les millors alternatives de manera ràpida i oportuna.