Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

El model farmacèutic portuguès en direcció dels productes complementaris

05-10-2016

La crisi i les seves conseqüències han obligat al país veí a reinventar un model que afecta tot el territori nacional. Les farmàcies lusitanes s'han adequat a la situació assegurant-se que els ciutadans segueixen rebent l'atenció de sempre i mantenint la qualitat dels fàrmacs mitjançant controls.

Portugal és un referent a tot Europa pel que fa a assistència sanitària. Més de tres mil farmàcies componen la xarxa nacional, en un marc bastant semblant al que tenim a Espanya. No obstant això, el model del país veí s'ha adaptat als canvis produïts per la crisi econòmica implantant mesures com reduir l'àrea obligatòria per obrir una oficina de farmàcia. D'això i d'altres reptes de cara al futur s'encarrega un nou òrgan que regula el sector dels medicaments, a més d'altres productes.

Garantir la cobertura i la qualitat

Tots els productes que s'expedeixen a les farmàcies segueixen un estricte control de qualitat i protecció. Tant fàrmacs com articles d'higiene i cura corporal passen per diversos nivells d'anàlisi per garantir una cobertura adequada de cara a la població general. En aquest sentit es pot dir que gairebé no hi ha diferències entre les farmàcies portugueses i les espanyoles. Gràcies a mesures com aquestes i altres projectes les farmàcies de barri ja detecten 1 de cada 4 pacients de diabetis, la qual cosa indica la gran qualitat del servei també a casa nostra. A més, hi ha uns termes de competència que garanteixen la professionalitat dels titulars de farmàcia, els quals s'integren en entitats similars als nostres col·legis.

Detalls que inquieten a la resta de farmàcies europees

No obstant això, el model lusità té algunes diferències amb altres models farmacèutics. Una d'elles fa que a Espanya les farmàcies temin que s'estengui i afecti a la manera en què es compren i venen aquests establiments. Per vendre farmàcies a Barcelona per exemple, es requereix que el propietari sigui sempre un professional titulat, mentre que a Portugal des de 2007 això no és un requisit encara que qui dirigeix la farmàcia si ha de ser un farmacèutic. A més, un propietari no pot tenir més de quatre farmàcies i ha d'haver com a mínim dos farmacèutics en cadascuna d'elles. Això fa que comprar una farmàcia sigui molt més complexe que a Espanya.

Augment de venda en productes complementaris

Tot i que la facturació de les farmàcies portugueses majoritàriament depèn dels medicaments amb recepta, s'està observant un augment en els productes complementaris. És per això que els professionals comencen a especialitzar-se i es creen noves normes per regular adequadament el sector. Els productes de perfumeria i cosmètica, suplements alimentaris i altres similars s'estan incrementant de manera exponencial, el que obre el mercat a nous models d'ingressos.

"És un mercat encara per explotar que pot ajudar a les farmàcies a augmentar els seus beneficis i fer-les més rendibles", comenta Helder Mota Filipe, vocal de INFARMED, l'òrgan regulador que s'encarrega de que els nous models compleixin amb els requisits establerts.