Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

És obligatori l'ús d'uniforme en farmàcia?

09-10-2018
Una de les senyes d'identitat del farmacèutic és la seva bata. Normalment s'espera que la persona que atén porti posada una bata blanca, que dóna un aspecte professional. Tot i que no sempre van ser blanques. A més, potser sorgeixi la pregunta de si és obligatori l'ús d'uniforme en farmàcia, o es tracta d'un costum de la qual es pot prescindir. Existeix una normativa que reguli el seu ús? És possible incórrer en sancions si s'ha de passar una inspecció de sanitat i no portem posada la nostra bata?

El que diu la normativa

Com passa en gairebé tot el que té a veure amb la farmàcia, cada comunitat autònoma té unes normes que regulen aquest aspecte. De manera que si fem una ullada veurem que és obligatori que tot el personal tingui la seva identificació. Aquesta pot patir variacions quant a grandària, dades que ha de contenir i altres elements. No obstant això, la normativa no diu res sobre que sigui obligatori portar una bata per treballar en farmàcia.

I el conveni?

Per trobar alguna cosa relacionada amb la uniformitat cal fer una ullada al conveni general de farmàcies, en el qual sí veiem alguns punts relacionats amb el tema. Per començar, els uniformes són obligatoris, de manera que tots els empleats han d'estar uniformats. Les farmàcies que estiguis adjuntes al conveni hauran de proporcionar-los el vestit, compost per dues bates i un parell de sabates adequades per desenvolupar les seves tasques. L'uniforme ha d'estar adaptat a les característiques de cada treballador, i s'ha de lliurar un nou lot cada any. El seu ús és personal i intransferible. Els empleats han de tenir cura de les peces perquè estiguin en perfectes condicions, més enllà de l'ús habitual de les mateixes. En farmàcies que tenen el seu propi conveni trobem punts molt similars. De manera que és obligatori que els treballadors de farmàcia vagin uniformats adequadament. Com recorden al blog del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid, es considera un signe que identifica la professió.

¿Ha de ser de color blanc?

Aquí sí que ens trobem amb un detall que no s'especifica enlloc. La veritat és que el color blanc es remunta a finals del segle XIX, quan es va voler acabar amb la mala fama que tenia la professió mèdica entre els ciutadans. Per tant, no hi ha cap inconvenient a escollir un uniforme d'un altre color o que incorpori algun element diferenciador. De fet hi ha farmàcies que han creat el seu propi logotip i el posen en les seves bates, o que aposten per un color diferent de l'habitual per crear imatge de marca.

A qui pertany l'uniforme?

Una altra pregunta recurrent és si un treballador ha de tornar la seva uniforme quan deixa de treballar a la farmàcia. Segons hem vist en l'apartat de conveni, aquest és d'ús personal i intransferible, pel que a priori no de pot demanar que un empleat el torni. Encara que també és possible que per evitar un ús inadequat quan hi ha logotips o colors corporatius, qui té la titularitat vulgui demanar la bata. En qualsevol cas els dos criteris poden ser igual de vàlids.

Ens adaptem a cada client, demana pressupost

Desitgem conèixer les teves necessitats per donar-te sempre les millors alternatives de manera ràpida i oportuna.