Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Farmaindustria i govern busquen noves col·laboracions en R + D + I

20-08-2016

L'Associació Nacional Empresarial de la Indústria Farmacèutica i el govern, a través de la Secretària d'Estat de R + D + I es van reunir el passat 15 de juny per parlar sobre el potencial dels centres de recerca públics i la col·laboració entre ambdues entitats amb les companyies farmacèutiques per buscar noves maneres d'avançar conjuntament. 10 dels centres existents a Espanya van tenir representació.

La secretària d'Estat Carmen Vela va destacar la gran tasca que que desenvolupat aquests centres en els últims temps tot i que no compten amb recursos suficients, admetent que li agradaria poder invertir més. També va destacar l'altíssim nivell que té la investigació pública espanyola en matèria de salut. Espanya ocupa en aquests moments el lloc número 10 del món en publicacions científiques, la qual cosa fins i tot atreu l'atenció del sector privat.

La necessitat de treballar de forma conjunta

A la reunió amb Farmaindustria es va parlar de com es necessiten els sectors públic i privat per avançar amb pas ferm en la R+D+I, des que es té una idea fins que aquesta pot sortir a la venda.

"Pensar en la investigació sense buscar la innovació o no tenir en compte el que les empreses realment necessiten no té cap sentit", va comentar la Secretària d'Estat, que s'ha mostrat convençuda que la col·laboració entre les entitats públiques i les companyies privades per a una recerca de qualitat és imprescindible perquè en el futur es puguin aconseguir millors resultats.

De la inversió en 2015 destinades a activitats de Recerca i Desenvolupament, un 41 per cent es va dedicar a col·laborar amb entitats externes, la major part d'elles centres públics. La suma dedicat a la investigació extramurs va superar els 400 milions d'euros.

El major dinamitzador de la recerca pública és el sector privat

La indústria farmacèutica ja és avui dia el major suport que té la investigació pública en matèria de biomedicina. A més de fons es comparteixen els coneixements adquirits per ambdós mons. El president de Farmaindústria va manifestar també la necessitat que tots s'esforcin per donar suport a la tasca que Espanya realitza i reforçar un cercle que beneficia des dels que busquen farmàcies en venda fins els pacients que reben els tractaments, usuaris que en última instància són els que obtenen els resultats d'aquesta col·laboració.

Tan sols un dels centres públics d'investigació, el CNIC, té gairebé 30 equips amb alta competitivitat, a més d'una xarxa de 50 centres internacionals i 63 institucions amb les que col·laboren en desenvolupar i provar diferents productes que encara no estan al mercat.

Algunes de les investigacions han saltat del laboratori a la virtualització. Amb l'ajuda de superordinadors avui es poden simular diferents escenaris previs a les proves in vitro o in vivo, la qual cosa suposa una gran innovació en la matèria. Programes de genòmica computacional o la virtualització de pacients concrets ajuden avui i ho faran encara més en el futur, quan les col·laboracions donin com a resultat noves maneres d'investigar, desenvolupar i presentar fàrmacs i productes.