Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Fiscalitat en el traspàs de farmàcies

12-09-2018
Un dels aspectes que més consultes genera respecte al traspàs d'una farmàcia és el de la fiscalitat. Com es fan les liquidacions? Quina és la quantitat màxima que es pot amortitzar? Què hi ha de l'IRPF? Tractarem d'aclarir breument aquests temes relacionats amb la fiscalitat en el traspàs de farmàcies.

Càlcul de l'Increment Patrimonial

El titular que deixa el negoci de farmàcia haurà d'afrontar el pagament corresponent pel que fa als beneficis obtinguts. Aquest concepte, conegut com Increment Patrimonial, es calcula en funció del que va costar la farmàcia quan es va adquirir, així com les obres de millora i adaptació que s'han dut a terme. També s'inclouen les amortitzacions pel Fons de Comerç, de les que parlarem a continuació, i altres despeses derivades del traspàs com els registres, intermediació, etc. Altres assumptes, com el salari dels treballadors en el traspàs de farmàcies, també tenen la seva fiscalitat tot i que no s'inclouen en l'operació com a tal.

Amortització del Fons de Comerç

Perquè l'amortització del Fons de Comerç pugui incloure en les deduccions, el traspàs de la farmàcia s'ha d'haver pagat en la seva totalitat. El límit es fixa en un 5% anual del preu que s'ha pagat per la farmàcia. Aquest ha d'indicar-se clarament en les escriptures. No obstant això, l'amortització pot incrementar fins a un màxim del 7 i mig per cent. Tot i que cada cas és diferent i per tant en comprar farmàcia s'ha d'estudiar de forma individual. És fonamental que aquests i altres moviments comptables estiguin reflectits clarament en el balanç anual. No només per l'evident, que és poder deduir fiscalment el que correspon, sinó també per facilitar l'operació de traspàs quan arribi el moment.

Quins impostos es paguen en el traspàs?

Una de les preguntes més habituals pel que fa a la fiscalitat en el traspàs de farmàcies és si s'ha de pagar IVA per l'operació. Segons la pròpia llei que regula aquest impost, les operacions que formen part del patrimoni professional no estan subjectes a ell. Sempre que no es tracti de la simple venda d'una propietat, com el local o les existències del magatzem, sinó que s'inclogui el dret a desenvolupar l'activitat. Per exemple, si el propietari del local rep una part del traspàs, haurà de pagar l'IVA, mentre que el farmacèutic que cedeix l'activitat només ha de presentar una factura sense IVA per la quantitat que li hagi estat pagada. L'IRPF és diferent i sí s'ha de declarar l'any següent a l'operació. En considerar-se un increment patrimonial, haurà de pagar la quantitat corresponent quan es realitzi el traspàs. Si en la declaració posterior tingués dret a percebre la devolució d'aquest impost, es faria com amb qualsevol altra persona física que percebi algun ingrés. Esperem haver aclarit alguns dubtes respecte a la fiscalitat en el traspàs de farmàcies. En qualsevol cas, pot contactar amb nosaltres perquè els ajudem a fer l'operació amb la major agilitat possible.

Ens adaptem a cada client, demana pressupost

Desitgem conèixer les teves necessitats per donar-te sempre les millors alternatives de manera ràpida i oportuna.