Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Incloure la farmàcia en el testament com a part de l'herència

14-03-2017
Com a norma general, les farmàcies són negocis familiars que s'hereten pels fills, i aquests al seu torn les deixen en mans dels seus descendents. Segur que tots coneixem algun exemple de botica en què ens ha atès el farmacèutic original, s'ha incorporat un fill o un nét i al final han estat aquests els que estan actualment al comandament. Per això, volem destacar l'important que és fer un testament per deixar com a part de l'herència un negoci de farmàcia, evitant problemes de cara a la transmissió. I és que si un farmacèutic mor sense deixar escrit un testament, el seu negoci pot esdevenir font de problemes i conflictes. Una farmàcia sol ser el bé més valuós de què es disposa, a més que es tracta d'un establiment sanitari que només pot posseir un farmacèutic llicenciat. Aquí ens centrarem en la situació més simple: quan l'amo de la farmàcia ha previst deixar en mans d'un successor adequat l'oficina, i ha fet testament. Amb tota probabilitat, el tema s'ha parlat amb tots els hereus i s'han pres mesures per a compensar-a tots.

És un bé de guanys o es tracta d'una farmàcia privativa?

El primer que s'ha de tenir en compte és el règim en què es troba la farmàcia. Si aquesta es va comprar després el matrimoni, es tracta d'un bé de guanys. En cas que sigui solter, la farmàcia es comprés quan ho estava, es va heretar o la propietat està escripturada com un bé privatiu i el cònjuge ho reconeix, es tracta d'una propietat individual.

I si la dono en vida? Seria millor?

El titular de la farmàcia pot donar-la a un hereu o a diversos. Tot i que el Codi Civil recull un article que afecta la situació d'aquesta quan el farmacèutic mor. Només es pot rebre com a donació el que es podria rebre en un testament. Tot el que excedeixi d'això es considera que no pot fer-se. Mentre el titular segueixi viu, la farmàcia pot ser explotada per ell o pels fills a qui s'ha donat. Per tant, una donació en vida es considera vàlida. Una vegada que el farmacèutic mor és quan l'assumpte canvia. En aquest moment, s'han d'avaluar tots els béns del mort i liquidar-la herència tenint en compte que la farmàcia ja té hereus perquè es va fer una donació en vida. En el cas que la resta dels béns no arribin a la quantitat equivalent per a una compensació, els que no hagin rebut la farmàcia com a herència li poden reclamar una indemnització. Es taxarà la farmàcia i s'haurà de decidir com es paga. I és aquí on radiquen la majoria de problemes. Per això és important deixar-ho tot arreglat en un testament.

Fiscalitat d'una farmàcia heretada

Quan es llega una farmàcia a un o diversos hereus, són aquests els que han de pagar l'impost de successions. En haver diversos supòsits, el recomanable és comptar amb un expert que orienti en aquest aspecte. També pot oferir idees quant a com compensar els hereus que no rebran la farmàcia en el testament.

Ens adaptem a cada client, demana pressupost

Desitgem conèixer les teves necessitats per donar-te sempre les millors alternatives de manera ràpida i oportuna.