Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

La indústria farmacèutica no canvia la seva inversió en publicitat malgrat la crisi

02-08-2016

Malgrat el clima d'inestabilitat en el qual ens trobem des de fa anys, els laboratoris de farmàcia han augmentat la seva inversió en publicitat més d'un 30% aquest any respecte a l'anterior, fins a arribar als 153 milions d'euros. Aquesta quantitat situa la inversió en xifres superiors a les que es manejaven a principis de 2007, quan va esclatar la crisi econòmica al nostre país.

La crisi va portar a moltes empreses a retallar les seves despeses en publicitat. Entre 2007 i 2015 els diners destinats a anunciar-se en diferents mitjans es va reduir un 46%. Aquest any s'observa un canvi de tendència en tot el mercat, ja que el sector de la publicitat està creixent un 6%. No obstant, el sector dels medicaments no ha seguit el camí de la resta de companyies. Des que va començar la crisi fins al dia d'avui la inversió en publicitat ha augmentat un 39%, a més que estan cada vegada més a les xarxes i per tant es valen de la publicitat en línia molt més que abans.

Les principals companyies per volum d'inversió

El laboratori farmacèutic que més diners ha invertit en publicitat aquest any ha estat Reckitt Benckisser (més de 35 milions), seguit de Johnson & Jonhson (al voltant de 15 milions) i Novartis en tercera posició (més de 14 milions).

A banda d'aquest podi, totes les altres empreses han augmentat la seva inversió en publicitat excepte quatre d'elles. Omega Pharma, la que menys inversió ha fet aquest any, ha reduït els fons destinats a la publicitat més de la meitat respecte a 2014. P & G, Almirall i Combre Europa també van invertir menys durant el mateix període.

Els productes més anunciats

De tots els productes farmacèutics que es poden anunciar en els mitjans, ja que no tots els fàrmacs poden fer-ho, amb els complements alimentaris en què més diners s'ha fet servir, superant els 19 milions. Els compostos per reduir els efectes de grips i refredats són els segons de la llista amb més de 13 i els antisèptics bucofaríngeos amb una quantitat propera als 12 milions.

En percentatges respecte al període anterior, els col·liris amb els productes en què s'ha augmentat més la inversió publicitària, un 132%. Els suplements de vitamines reben avui un 54 per cent més que l'any passat, mentre que els preservatius són els més perjudicats, perquè s'ha reduït els diners en publicitat en un 63 per cent.

Els que avui es plantegen comprar farmàcia a Barcelona han de tenir en compte que l'època de l'any influeix molt en el tipus de medicament que s'anuncia en cada època. L'estacionalitat d'alguns compostos fa que a principis d'any es vegi més publicitat de antigripals, descongestius i productes relacionats, de cara a l'estiu són les ajudes per aprimar les que copen els mitjans, mentre que a la primavera el normal és veure anuncis de atihistamínicos. Tot això és important a l'hora de comptar amb suficients unitats d'aquests productes per al públic.