Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Les farmàcies més antigues d'Europa i que segueixen en funcionament

21-09-2016

Les primeres dades que es tenen sobre l'ofici de farmacèutic es remunten al segle XIII. A Florència els dominics van crear la Antica Farmàcia, un lloc en el qual es dedicaven a realitzar els seus preparats a base de plantes medicinals que ells mateixos conreaven a l'hort. Aquests primers medicaments i ungüents eren només per a consum propi i dels malalts als que tractaven en el convent. No obstant això, passat el temps es va veure que aquests productes no només eren efciaces, sinó que cada vegada es demanaven més. Això va donar lloc el 1621 a l'obertura al públic de la Farmàcia de Santa María de Novella, la primera oficina de farmacia como tal, que recibió el título de Botica de Su alteza Real por el duque de Toscana. Esta farmacia sigue en funcionamiento e incluso continúa ofreciendo algunos productos con la fórmula original, sobre todo productos de higiene.

Una de les más antigues del món

Però aquesta no és l'única farmàcia que ha superat el pas del temps. La Farmàcia Mala Braca, de Dubrovnik (Croàcia), també deu el seu origen a un grup de religiosos. En 1371 es va fundar juntament amb el monestir del mateix nom. És probablement la farmàcia més antiga pel que fa a continuïtat. A més de dispensar productes de farmàcia compta amb una biblioteca, una de les més antigues del món, i un museu on es poden veure algunes peces úniques de gran valor, a més de l'inventari complet de la farmàcia original. Un dels seus majors secrets és la fórmula de la seva crema de rosa i llimona per la cara.

A Estònia podem visitar Raeapteek. Durant 10 generacions es va encarregar la mateixa família de portar el negoci, que va començar a finals del segle XVI. Va ser tal la seva importància que el tsar demanava allà les seves medicines. Avui en dia està restaurada i compta amb un museu i un laboratori on s'extreuen essències de plantes. Un dels seus productes tradicionals, la infusió digestiva Klarett, s'ha tornat a preparar seguint la recepta original i es ven en gerres de ceràmica.

Farmàcia i museu a la vegada a Madrid

A Espanya tenim la Farmàcia de la Reina Mare, a Madrid. Fundada per un venecià el 1578 avui segueix sent farmàcia i també un museu amb objectes històrics molt interessants, alguns de l'època dels Reis Catòlics i molt ben conservats.

Al segle XVIII es va fundar a Peñaranda de Duero la Botica Ximeno, els hereus de la qual segueixen sent part de la família que la va obrir. Compte fins i tot amb el seu propi hort on es cultiven plantes medicinals.

És curiós que al llarg dels segles el traspàs de traspàs de farmàcies hagi permès mantenir un llegat que ens ajuda a comprendre com ha evolucionat aquest sector, a més de comprovar que hi ha coses que no canvien al llarg de la història. Si vols formar part d'ella i comprar farmàcies a Barcelona, en el nostre catàleg de negocis disponibles també tenim alguns establiments antics que esperen algú que els ajudi a seguir funcionant com el dia en que van obrir les seves portes. Contacta amb nosaltres i t'informarem.