Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Mateix cost de disposició en hospitals i farmàcia

29-08-2016

L'Observatori del Medicament de la FEFE ha calculat el cost de disposició de medicaments en hospitals i farmàcies, i ha informat que és el mateix tant en un com en un altre. No obstant això existeixen matisos que ha volgut puntualitzar i que fan que entre tots dos hi hagi diferències significatives.

Un hospital compta amb una infraestructura i un personal les despeses es cobreixen a través dels fons públics. A més, cal afegir el temps i el desplaçament que un pacient ha d'invertir per acudir a l'hospital i rebre el tractament prescrit. D'altra banda les farmàcies han de encarregar-se de pagar totes les despeses, tant del personal que treballa a la dispensació dels medicaments com a les instal·lacions necessàries per a comptar amb ells. A més, els descomptes en les vendes a hospitals i les deduccions a les farmàcies segons Reial Decret Llei també són diferents. Per tot això, malgrat que el cost final sigui el mateix, les diferències són força notables. Si els hospitals haguessin de repercutir en els medicaments que dispensen la despesa total, els preus d'alguns d'aquests serien realment prohibitius.

El mercat de genèrics

Els RDL publicats el 2010 van suposar un gran impuls per a l'augment de les vendes de medicaments genèrics, que aquest any s'ha estabilitzat en el 40% de les vendes en unitats i en 20% de la quota total de mercat. Tenint en compte que fins i tot desenvolupen una màquina per fabricar fàrmacs basats en els principis actius, el percentatge de genèrics que es pot arribar a vendre a mig termini encara pot ser més gran. La gent està cada vegada més conscienciada que les marques o els noms dels medicaments no tenen per què suposar un avantatge qualitativa, de manera que es conformen amb el principi actiu, tant en medicaments receptats com a fàrmacs que es poden aconseguir sense recepta.

La despesa farmacèutica està augmentant de forma gradual, així com el nombre de receptes que es prescriuen. En els últims 12 mesos el creixement ha superat els 311 milions d'euros, al que se suma la despesa mitjana per recepta, que al maig va créixer un 2,3%. La tendència sembla que es mantindrà al llarg dels pròxims mesos. Aquest creixement però és bastant moderat, segons informa l'Observatori motivat pel clima d'incertesa política que es respira en portar tant de temps sense un govern nomenat, responsable d'organitzar tot el relacionat amb la sanitat.

Inversió en oficines de farmàcia

Aquesta manca de govern estable no només afecta les vendes de medicaments. Comprar farmàcia a Barcelona i altres ciutats segueix sent rendible i no deixa d'haver moviments al mercat, però és important que tot s'aclareixi perquè les coses tornin a la normalitat i els usuaris particulars deixin de tenir tanta por a fer despesa. Alguns pacients acudeixen als hospitals amb l'esperança que els proporcionen els medicaments sense càrrec, encara tot i que això suposa un clar perjudici per a tot el sistema.