Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Què fer si tens una inspecció de sanitat a la teva farmàcia

23-05-2018
En el món dels negocis hi ha una sèrie de termes que generen por i inquietud tan sols al escoltar-los. Un dels més temuts sens dubte és inspecció. No importa de quin tipus sigui. Quan es notifica que hi haurà una inspecció, sentir inseguretat és inevitable. En aquest post volem parlar de què fer si tens una inspecció de sanitat a la teva farmàcia. Sobretot per evitar que se'ns sancioni per certes coses que solen ser habituals.

Què ha motivat que triïn la teva farmàcia?

Hi ha diferents raons per les que pots rebre la visita d'un inspector de sanitat, de la mateixa manera que passa amb les inspeccions d'hisenda a la farmàcia. El normal és que es degui a un aspecte específic que es vol vigilar, com el control de determinats medicaments que només es prescriuen amb recepta, com els antidepressius o els barbitúrics. Una altra opció és que hi hagi una denúncia prèvia per part d'un altre professional, la qual cosa pot ser possible encara que no massa freqüent. El cas és que les inspeccions no es fan a l'atzar. No veurem mai a un inspector passejant per una ciutat i entrant en una farmàcia per la qual ha passat de casualitat. Les visites es programen, encara que les normes indiquen que un inspector pot entrar sense necessitat d'autorització prèvia. Un cop dins s'identificaran com a tals, i en aquest cas caldrà estar preparats per a la inspecció, ja que tractar d'endarrerir-o negar-se a ella comporta sancions.

Elements que s'inspeccionen sempre

Tot i que la inspecció sol tenir com a objectiu un assumpte en concret, hi ha un protocol específic que se segueix sempre. Alguns elements són els següents: Hi ha d'haver un cartell amb l'horari sempre visible des de fora. Tant si la farmàcia està oberta com si està tancada. Tot el personal ha d'estar identificat amb el seu nom i categoria. A la farmàcia hi ha d'haver un exemplar de determinats llibres, com la Reial Farmacopea Espanyola en la versió més recent. Segons la comunitat autònoma a la qual estigui adscrita la farmàcia es poden exigir altres títols. També ha d'haver una còpia del formulari nacional de medicaments. Tots els fàrmacs que estiguin caducats han d'estar en una zona separada de la resta i indicar clarament que és aquí on es troben. Fins i tot si no hi ha res caducat, l'espai i la senyalització han d'existir.

Si no estàs d'acord amb la sanció, presenta al·legacions

Sovint qui decideix el tipus de sanció és el propi inspector. Es donen casos en què el criteri d'aquest no sembla ajustar-se a la realitat, com sancions greus que en altres casos semblants s'han qualificat lleus i per tant les multes són menors. Sempre que hi hagi una inspecció i hi hagi sancions, recomanem presentar al·legacions en acabar aquesta. S'hauran de tenir en compte per determinar la gravetat de la sanció. Si consideres que la sanció és excessiva, el millor és presentar un recurs a través dels canals que hi ha al teu abast. De fet, algunes d'aquestes multes es poden arribar a desestimar.

Ens adaptem a cada client, demana pressupost

Desitgem conèixer les teves necessitats per donar-te sempre les millors alternatives de manera ràpida i oportuna.