Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Sancions en l'accesibilitat d'una farmàcia

27-03-2018
A finals del passat any van entrar en vigor per competeixo totes les normes referents al dret que tenen els discapacitats per a la seva inclusió. La llei estableix una sèrie de condicions d'accessibilitat per a tot tipus de negocis. Les farmàcies no estan exemptes per tant d'haver d'adaptar-se a aquesta normativa, que si no ho poden enfrontar-se a multes. Vegem quins són i com es poden aplicar sancions en l'accessibilitat a farmàcia.

Com de accessible ha de ser una farmàcia?

És important destacar que una farmàcia no és com qualsevol botiga. Es tracta d'un servei públic d'assistència sanitària, de manera que l'accessibilitat ha de ser total. No només pel que fa a l'eliminació de barreres físiques, sinó també per als que tenen alguna altra discapacitat. Tenint en compte això, s'ha de diferenciar entre les farmàcies noves, que ha de presentar un pla en què es mostri l'absència d'aquestes barreres, i aquelles farmàcies que ja existeixin, i que han de complir amb un mínim d'accessibilitat establert pel codi Tècnic d'Edificació. Com a norma general, es requerirà fer una reforma de la farmàcia.

Què es considera una farmàcia accessible

Segons el CTE, perquè una farmàcia sigui accessible ha de comptar amb una sèrie d'elements. El primer és tenir un itinerari que faciliti a tothom el ús d'aquesta. Per exemple, que no hi hagi esglaons o elements que interfereixin el pas cap al taulell. En aquest aspecte, el taulell també haurà de tenir un lloc en el qual dispensar els productes sense problemes per arribar. Potser es necessiti una zona amb menor altura per a qui entra en una cadira de rodes. En cas que hi hagi lavabos per als clients, aquests hauran d'estar ben senyalitzats i complir amb les condicions perquè tothom els pugui utilitzar.

Quines sancions en l'accessibilitat de farmàcia hi ha?

La quantia de les sancions és variable, depenent del grau d'incompliment que existeixi en cada cas. Oscil·len entre els 300 euros per als defectes més lleus fins al milió per a les infraccions molt greus. Això vol dir que es va a multar totes les farmàcies que incompleixin amb aquesta normativa? La veritat és que tot i que el Reial Decret Legislatiu 1/2013 porta uns mesos en vigor, encara hi ha un incompliment general, de manera que és bastant improbable que s'apliqui d'una manera estricta, almenys de moment. Si que es pot donar el cas si algú denuncia el fet, aplicant les sancions en l'accessibilitat de la farmàcia segons sigui el grau d'incompliment. També poden ser més grans si no es prenen les mesures raonables.

Què fer per adaptar-se a la llei

Lògicament, no només per evitar les sancions sinó també per millorar la qualitat del servei, qualsevol farmàcia de fer tot el possible per ser més accessible. A més de ser un requisit legal, regulat per decret, hi ha moltes coses que es poden fer per apropar la farmàcia a tots. I bastants són senzilles d'aplicar. Tens ja una farmàcia accessible?

Ens adaptem a cada client, demana pressupost

Desitgem conèixer les teves necessitats per donar-te sempre les millors alternatives de manera ràpida i oportuna.