Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

S'ha de registrar la jornada laboral de la plantilla d'una farmacia?

01-08-2017
Quan a la farmàcia es compta amb treballadors en plantilla, és natural que sorgeixin dubtes com si és obligatori tenir un registre de la jornada laboral d'aquests. Una recent sentència del Tribunal Suprem aclareix aquest punt de forma general, amb el que podem respondre a si cal registrar la jornada laboral de la plantilla de farmàcia recolzant-nos en la seva decisió. Un punt interessant, tenint en compte que alguns inspectors estaven exigint aquest registre, especialment quan s'aplica el sistema de retribució variable en farmàcia.

El cas de l'entitat bancària obligada a registrar la jornada

Aquest cas va arribar fins al Tribunal Suprem de mans d'una entitat bancària. Després d'una sentència de l'Audiència Nacional que obligava que es registressin totes les hores realitzades pels empleats, va presentar un recurs. Recurs en el qual s'ha donat la raó a l'empresa, quan el Tribunal Suprem ha determinat que només s'ha de dur un registre de les hores extraordinàries. Fer el mateix amb la jornada laboral convencional, per tant, no és una obligació.

Aplicació en l'àmbit farmacèutic

Algunes corporacions i assessories especialitzades en farmàcia portem temps avisant que els inspectors exigeixen a les farmàcies que es porti un registre exhaustiu de totes les hores treballades, incloses les de la jornada normal. Per a això, es recolzen en l'Article 35.5 de l'Estatut de Treballadors. El TS determina que aquest punt es refereix únicament a les hores extraordinàries. Per tant, l'obligatorietat que al·leguen alguns inspectors per demanar registres de jornada no existeix i no es pot exigir.

Una sol·licitud que vulnera drets

Aquesta interpretació excessiva de l'article és rebutjada pel Tribunal, ja que podria estar limitant determinats drets dels mateixos treballadors, a més de la llibertat de l'empresa per organitzar el seu treball. De manera que no portar un registre no pot assenyalar-se com una infracció. Fins i tot apunta que si es creés aquest s'estaria duent a terme un control sobre el personal que pot arribar a ser lesiu per als seus drets. Potser sorgeixi la pregunta que succeeix amb els treballadors quan traspàs la farmàcia quant a l'horari. En aquest cas, els convenis i contractes s'encarreguen de aclarir-ho.

Registre de jornada laboral no, però sí de treball extra

El Tribunal Suprem si especifica que totes les hores extraordinàries que puguin dur a terme els empleats han d'estar convenientment registrades. Aquest registre mensual estarà a disposició dels mateixos treballadors, o dels seus representants sindicals en el cas que la plantilla sigui prou gran com per tenir aquesta figura constituïda en l'organigrama. Tot i que la sentència és unànime pel que fa a la decisió, tres dels magistrats que van estudiar el recurs es van mostrar partidaris de donar suport a l'Audiència Nacional. Van estimar que només si es porta un registre complet de la jornada, tant de les hores de treball normals com de les extraordinàries, es pot determinar si un treballador ha superat el màxim d'hores de treball. No obstant això, la resposta a si les farmàcies estan obligades a portar un registre de la jornada és definitivament que no.

Ens adaptem a cada client, demana pressupost

Desitgem conèixer les teves necessitats per donar-te sempre les millors alternatives de manera ràpida i oportuna.