Utilitzem galetes pròpies i de tercers per oferir els nostres serveis i recollir dades estadístiques. Continuar navegant implica la seva acceptació. Més informació

Acceptar
Tornar

Pla pilot perquè les farmàcies basques controlin el tractament dels pacients crònics

26-10-2016

Els establiments de farmàcia del País Basc començat a fer el seguiment de pacients que pateixen diabetis crònica. Per a això compten a més amb el suport dels professionals que treballen en els ambulatoris, com infermers i metges generals. D'aquesta manera poden aconseguir que els medicaments s'utilitzin de manera correcta i els tractaments es segueixin millor. Tenint en compte que les farmàcies de barri ja detecten 1 de cada 4 pacients de diabetis, aquest projecte promet impulsar l'ajuda a aquests el més aviat possible, a més de millorar la qualitat de vida i tractament de la població. En principi es començarà amb una prova pilot en tres zones i s'anirà estenent a poc a poc a tota la comunitat.

Vigilància, seguiment i control

El programa busca centrar sobretot en la població de gent gran, que tendeixen a patir problemes crònics amb més facilitat, així com trobar-se en moltes ocasions en situació de dependència. El director de Farmàcia del Govern Jon Betolaza comento que "s'adreça als que tenen més dificultat per gestionar la malaltia. Volem controlar-los des del punt de vista de les revisions per conciliar els diferents tractaments que han de prendre i vigilar els problemes que puguin sorgir ".

Aquest seguiment obeeix al fet que es calcula que la meitat dels que tenen malalties cròniques no compleixen amb el tractament que se'ls ha manat. Això posa en risc la seva salut i exigeix ​​controlar la prescripció. Encara que també és cert que els percentatges varien en funció de la malaltia que s'estigui tractant. Són les malalties que no solen mostrar símptomes les que semblen tendir a ser oblidades. En canvi, si es tracta d'alguna cosa dolorós dels pacients són més conscients que han de prendre el seu tractament.

A Catalunya ja hi ha alguna cosa semblant

A Catalunya s'està implantant un projecte similar, amb la diferència que qui es fa càrrec del cost són els col·legis farmacèutics. Això pot afectar qui vol vendre una farmàcia, ja que caldria notificar al comprador si està inclòs en el projecte.

Al País Basc però té un pressupost acordat prèviament entre administració i col·legis. De fet s'han implantat alguns programes dels quals s'encarreguen les farmàcies, com les proves de VIH o l'atenció domiciliària de farmàcia. Comprar farmàcies en la comunitat per tant implica alguna cosa més que a la resta del territori nacional.

Un projecte complex i ambiciós

El projecte es va anunciar el 2014 i no és sinó ara que comença a funcionar. El pla és extremadament complex i s'ha necessitat una preparació conscienciosa perquè tot comenci a funcionar com deu des del principi.

La idea és mesurar com actua la farmàcia i altres professionals de sanitat. Es busca una correcta prescripció, que els pacients segueixin els tractaments adequadament i que la medicació s'ajusti a les necessitats d'aquests per mesurar el resultat de cada un a la salut dels malalts crònics. L'objectiu és portar el pla a totes les farmàcies en el menor termini possible.

Ens adaptem a cada client, demana pressupost

Desitgem conèixer les teves necessitats per donar-te sempre les millors alternatives de manera ràpida i oportuna.